Vi anser att det är betydelsefullt att ha en välbalanserad portfölj som väl speglar den risken var och en vill ta. Hur stor är risken och är jag beredd att ta och leva med den risk jag har i mitt pensionssparande?
Historiskt har alltid risk lönat sig och därför ska tid läggas till riskfaktorn. I vissa områden (högrisk) mer och i andra mindre. Om målet är extremt hög tillväxt ger det automatiskt också en större fallhöjd.
För tillfället nu är vi ganska neutrala till aktiemarknaden. Vi har ingen övervikt till någon av de mogna marknaderna utan tror på en generell uppgång för både USA och Europa. Däremot vill vi gärna peka på val av fonder och föredrar för den långsiktiga förvaltaren småbolagsfonder. Vi ser en tydlig trend att just småbolagsfonder över tid avkastar bättre än ”storbolagsfonderna”. Värt att lägga till minnet är att risken är högre i småbolagsfonder än storbolagsfonderna. Detta är ytterligare ett exempel på hur risk kan löna sig sett över tid. För den passive förvaltaren förespråkar vi oftast indexfonder. Indexfonder är bra för den som inte vill titta på sin portfölj och sina fondval men den som har tiden framför sig ändå kanske ska välja, eller kombinera, med en småbolagsfond. Vi gillar småbolagsfonder om tiden till pensionsuttag är långt fram i tiden. Vi vet historiskt att oro inte är bra för finansmarknader. Visserligen har Österrike haft ett ”normalt val” där högerflanken inte fick valdeltagarnas vinstmandat. Trenden synes just nu vara ”bruten” för högervågen och vad som återstår är att se hur det går för både Nederländerna Frankrike och Tyskland i kommande val under 2017. Vi tror att detta orosmoln kommer att styra börshumöret i Europa i viss mån. Även om vi tidigare skrev att ”börser alltid rättar till sig” (se Brexit ovan). Trots ovan har vi ändå en tro på Europa. Vi vill gärna tro på en positiv utveckling inom EU och vi tror att europapolitiker kommer att göra allt som står i deras makt för att bibehålla maktstyrningen inom EU´s ramar. Med denna spekulation, måstes politikerna börja hitta nya vägar att agera, de gamla och beprövade vägarna räcker inte längre. Vi har sett resultatet i USA med Donald Trump, som inte säger sig vara politiker, vinna val framför den politiskt mest slipade Hillary Clinton.
Även USA tror vi på om nu Donald Trump kan göra det han säger (även om mycket av det han säger ändras från framträdande till framträdande). Skattesänkningar blir nog troliga, sedan får vi se hur han ska få ihop sin budget men vi vet att skattesänkningar driver företagsamhet och skapar ett börsvänligt klimat. Vi tror ändå att konsumtionskraften hålls uppe i USA och det brukar medföra stigande börskurser.
Asien har haft en dämpad tillväxt under senare tid. Trots detta tror vi att den inhemska tillväxten kommer att börja ta fart igen vilket möjligen kan få lite fart på börskurserna. Det är så lätt att glömma Asien och hela populationen, men faktum kvarstår, det är en världsdel med potentiellt hög konsumtionskraft.
När det gäller valutor har ju svenska kronan under 2016 fallit dramatiskt. Vi kan tänka oss en kronförstärkning under kommande år då vi anser att vår försvagning varit alltför stor. Det brukar ju svänga från den ena ytterligheten till den andra men vårt tips är en starkare krona mot både Euro och USD.