Men hur ska vi göra med våra fonder innan hängmattan intas, bevaka, sälja eller köpa?
Vi går emot den längsta uppgångsfasen i mannaminne på alla större börser. Hur länge ska detta pågå och hur ser fundamenta för framtiden ut? Vi vet alla att det är nästan omöjligt att ”pricka rätt”, vi alla vill ju gärna vara aktieorienterade fram till vändningen, och då gå till trygg och försiktig förvaltning för att precis i botten på alla börskurser gå in i marknaden igen. Men det är väsentligen lättare sagt än gjort. Vem klarar en sådan manöver och prickar helt rätt? Vi tror att det är få som har ”turen” att pricka helt rätt, men självklart kommer enstaka förvaltare/person eller bolag att få helt rätt timing. Sett i ett historiskt perspektiv är det dock väldigt få som har denna pricksäkerhet.
När det gäller pensionspengar, där vi ofta talar om längre tidshorisonter, kan man ha annan hållning till hur man allokerar sina pengar. Den som ändå vill göra ett försök att gå ur aktiemarknaden, nu när vi alla börjar tro att vi inom kort klättrat färdigt i börsuppgångar, tar naturligtvis en ”risk” när man går ur marknaden. Risken består i att börskurserna fortsätter uppåt då man själv befinner sig i försiktiga värdepapper/fonder och så blir man liggande med mycket låg eller ingen förräntning under en längre tid.
Vi anser inte att det är fel att ”ta risker” men vi vill skapa medvetenheten. Vår uppfattning är att det är rätt , om man är beredd att ta risken, att gå ur aktiemarknaden med delar (eller hela) av sitt kapital just för att spekulera i att aktiekurser kommer att falla och så förväntar man sig att ”köpa in sig” igen när kurserna fallit. Ytterligare ett annat alternativ handlande är att bestämma sig för att gå ur i omgångar med den delen av kapitalet man vill ”gå försiktigt med” och välja exempelvis 3-4 olika tillfällen med exempelvis 1-3 månaders mellanrum. Hela denna processen bara för att få mjukare övergångar. Samma beteende kan man även ha när man ”går in” i marknaden igen förutsatt att man inte vill gå in ”på en gång” efter ett stort fall.
Vi tycker att man kan spekulera på detta sättet bara man är införstådd med risken och innebörden av detta. Om man väljer att spekulera på detta sätt är det dock betydelsefullt att man följer med i marknaden samt att man är beredd att ta ett eget initiativ eftersom man då tar ett ”eget spår”, dvs risken har ökat vilket kräver mer kontroll.
Vad man kan tänka på om man väljer ovan modell är att för pågående inbetalningar kan fortsatt gå mot aktiemarknaden, om man så vill, och för redan uppsamlat kapital kan man gå mot försiktigare förvaltning. Och eftersom man har en större bevakning på sina pensionspengar kan man omallokera med jämna mellanrum.
Detta är inget vi praktiserar utan tidshorisonten i PoF är alltjämt väldigt lång då det, som vi nämnde inledningsvis, handlar om pensionskapital med lång tidshorisont. Vi vill utnyttja de fördelar som detta medför i en långsiktig förvaltning. Läs mer om långsiktighet under avsnittet ”Traditionell förvaltning i nya kläder”.