Visst har våren varit fantastisk, kanske inte vädermässigt men kursmässigt. Spännande nog har många kurser hamnat på en väsentligen högre nivå än många av oss förutspått. Javisst har räntorna varit fortsatt låga men vem vågade tro att vi skulle få en så fantastisk utveckling som vi fått första halvåret trots alla orosmoln som seglat förbi. Den politiska scenen har minst sagt varit turbulent i Europa till efter franska valet och med en nytillträdd president i USA. Det känns lite som att orosmolnen trots allt finns kvar i USA, eller i vart fall är det mesta i världens viktigaste nation numera ganska oförutsägbart. Nu ska vi inte förledas att tro att USA-börsen ”bara gått 4,3 % mellan 1 januari tom 9 juni utan verkligheten är faktiskt 8,62 % om man mäter i USD. I våra mätningar vill vi gärna se alla siffror i SEK som ju är vår konsumtionsvaluta.
Förutom USA har de allra flesta ”stora” marknader presterat över 10 % på ”nästan ett halvår”. Det anser vi får spegla en fantastisk utveckling. Svenska börsen närmar sig 15 %, Kina har passerat 20 %. Visst är det sköna siffror att ta med sig i hängmattan till sommaren.
Men det är ju inte så att klockan stannar för att det blir sommar, utan det kommer även en höst, och en vinter och vi vill gärna skapa en bild av hur vi tror det kommer att bli. Det finns ju en mängd analytiker, och vi vet ju efter Brexit, Frankrikevalet och USA-valet att analytiker inte alltid prickar rätt utan att de ger en bild av sin uppfattning och det gör vi också nu.
De flesta förvaltare tycker att hjulen spinner på ganska bra det finns inget skäl till oro utan vi kan förvänta oss en stark höst på de allra flesta marknader:
-
- I USA finns en politisk oro, ovissheten är något som finansbranschen inte gillar och i de starka utvecklingar som rått, kan man nog ändå påstå att USA inte gått lika starkt som övriga ”stora” marknader. Tilläggas bör att USA trots årets ”måttliga” utveckling hela tiden stänger på nya toppnivåer och anses av många vara en ”dyr” marknad som är högt värderad.
- I Europa är den politiska oron mer eller mindre lagd bakom oss. I och med att Frankrike fick så klar majoritet för en president med liberal syn, Holland fick en valutgång i samma linje och vi kan förvänta oss ett Tyskland utan en skarp högerflank så kan man nog säga att vägen ligger öppen för ett Europeiskt lugn som ger utrymme för expansion. En viktig fråga har ju varit EU, och vi kan nog utgå ifrån att vi framöver kommer att se ett reformerat EU, till gagn för konsumtion och mindre byråkrati.
- Kina har börjat skjuta ordentlig fart igen efter en tid av försiktigare kursutveckling. Vi tror att Kina anpassat sig till ”lägre” tillväxttal, och då menar vi inte låga tillväxttal utan snarare är det nog så att med västerländska mått har Kina fortfarande höga tillväxttal.
- Emerging Market har under en period haft blygsam utveckling men vi börjar nu se en tillväxt även här. Det kommer att komma nya marknader och på sikt är vi övertygade om att Emerging Market är en tillväxtmotor. Utvecklingen måste fortsätta i den nya världen
- I Sverige snurrar hjulen fantastiskt. Bolagen redovisar rörelsevinster och det är ju vad vi vill se. Det är inte längre frågan om att spara sig ur kriser utan det finns vinster att visa upp, det gillar vi.
Ovan visar vi en graf med några större index sett i SEK och från senaste årsskiftet.
Vad vi noterat speciellt är att svenska ”småbolag” rönt stora framgångar i kursutvecklingen, och för en pensionssparare kanske man som en långsiktig investering egentligen alltid ska ha ögonen på en småföretagsfond? Historien pekar på att den som har långa tidscykler framför sig, kommer att ”tjäna” på att öka sin risk, så varför skulle man låta bli att investera i just mindre bolag? Man skulle med detta resonemang även kunna säga att det är en risk att låta bli eller blir det att utmana finansjournalister och andra förståsigpåare för mycket? Läs mer under ”Billiga indexfonder ett medialt trick?” i menyn till vänster.