Hur ser vi då på förvaltningen av dina kommande pensionsmedel? I vanlig ordning lägger vi örat till marken och lyssnar på vad de stora kapitalförvaltarna har att säga. När man inte riktigt vet hur framtiden ser ut, och vi ska nog utgå ifrån att de flesta av oss inte vet hur framtiden ser ut, så brukar de publika aktörerna säga att ”nu är svårare än någonsin att sia om framtiden”. Även den här gången är vi benägna att hålla med. Det är verkligen svårare nu och vår uppfattning är att de flesta aktörer är ganska neutrala och inte riktigt kan bestämma vilken fot man ska stå på. Uppgång, nedgång eller kanske bara sidledes.
Verkligheten är att räntenivåerna är på bottennivåer, alternativen att få avkastning är väldigt begränsad. Korträntor skapar negativ avkastning med alla kostnader som finns i både fond och försäkring. Hedgefonder har haft det väldigt svårt och företagsobligationer avkastar mindre och mindre och rädsla finns för kreditrisker. Allt detta borde logiskt sett (tillsammans med tidigare kommentarer) tala för en aktiemarknad, men så finns osäkerheten där i alla fall.
USA både skrämmer och skapar nyfikenhet. Vad händer med handelskriget? Vad händer med valutan? Vad händer med oljan och utsläppen? Det finns verkligen både gasa och bromsa i den amerikanska paljetten. Trots allt fungerar den amerikanska motorn ännu, affärerna blomstrar, skattesänkningar har gjort susen och det finns mycket pengar på den amerikanska marknaden vilket borde gynna finansklimatet.
Asien kommer långsiktigt att växa. Kanske inte med samma tillväxtsiffror som tidigare men vi är övertygade om att Kina är en marknad, för den som har långa perspektiv. Kina är tveklöst på frammarsch och utvecklingen går rasande snabbt i området.
Vi tror även att Emerging Market för den långsiktige är en god investering. Det finns många likheter med Kina, om än kanske med högre risk eftersom denna del av marknaden ligger senare i utvecklingsfasen. Sett över tiden, för den som har tiden, borde Emerging Market vara ett framtidsområde, i lagom stor dos.
Hedgefonder brukar ses som en stötdämpare. Förväntningen är att uppsidan ska finnas hela tiden men nedsidan och förluster ska utebli i sin helhet, det är ju så vi konsumenter vill att det ska se ut. Vi kan bara konstatera att de allra flesta hedgefonder, från de mest namnkunniga till de allra minsta har haft tuffa tider. Det är få hedgefonder som har lyst tydligt och klart under året. Vår förhoppning är att vi återigen får se hedgefonder som en buffert med säker och trygg förvaltning men ändå med lite avkastning. I grafen nedan visar vi de allra flesta hedgefonder som finns på försäkringsplattformar i Sverige.
Företagsobligationer har varit en trygg och säker hamn. Vi har ännu inte sett kreditförluster och vi hoppas dessa förluster uteblir. Vi kan fortfarande se denna
marknad som en försiktig och trygg hamn, eftersom det är få innehav som är större än 1-2% av en hel fond, och vi vill tro att fondförvaltarna gör sin hemläxa och ratar obligationer med alltför hög kreditrisk.
Korträntefonder känns idag i det närmsta som en helt onödig sparform av det skäl att kostnaderna äter upp den lilla avkastning som kan åstadkommas och ofta hamnar
avkastningen på röda siffror efter att alla kostnader räknats samman. Denna sparform kan man nog peka ut för den som vill vara absolut tvärsäker på sin placering
och hellre tar en liten nedgång som priset för trygghet.
Med allt summerat, pekar vi gärna på Globala aktiefonder, Kina och Emerging Market och sedan tryggar vi med Företagsobligationer och i viss mån även Hedgefonder. Proportionen av de olika komponenterna bestäms av den risken du är beredd att ta.