Safir Assurans finansiella nyhetsbrev i december 2019
För ett år sedan fick världen hicka, de allra flesta av oss drog i handbromsen, vi förändrade våra portföljer och började bli försiktigare. Många av oss var säkra på att de goda tiderna var över, efter en rekordlång uppgångsfas var det nu dags att börja se kurvor med negativa trender….
Som vi alla vet, blev det inte riktigt så, några uttalanden från Vita huset, några kommentarer på Twitter, lite handelshot från President Donald Trump, lite turbulens i det engelska parlamentet, Brexit hot och Brexit löften utlovas på löpande band som sedermera slutar med nyval. Upptrappningar av militära resurser i Persiska viken, vi hör högre röster från både Turkiet och Ungern samtidigt som diktatorliknande röster ljuder allt tydligare från både öster och söder.
Nog känns det som världen ändå håller på och går lite sönder när man ser och hör alla hot vi stått inför det senaste året. Men läs gärna grafen nedan, utvecklingen av världens olika index ger en helt annan bild. Sedan 1 november 2018, fram till 12 december ser vi bara positiva siffror. Vi har tagit i beaktande det ganska rejäla fallet under december 2018, och trots den oro vi såg, har vi ändå börser med utveckling på över 20%, allt räknat i SEK inkluderat den kronförsvagning vi sett. Det är ju fantastiska siffror jämfört med vad de flesta förväntade sig.
Trots den rättmätiga oron efter december månads nedgång 2018, upplever vi en fantastisk tillväxt. Vi tycker kanske att det här scenariot borde vara talande för pensionssparare som känner oro och har lång tid kvar till pensionspengarna ska konsumeras.
Sitta still i båten är ofta inte så tokigt. Kurser svänger, både upp och ned och någonstans borde vi ha i bakhuvudet att kurser historiskt alltid gått upp över tid. Världen bygger trots allt på tillväxt. Sett över tid måste vi framåt och har vi bara tiden på oss kan vi vänta ut tillfälliga kursnedgångar likt den vi hade i december 2018.
Börsutvecklingen 2020
Men hur ser då framtiden ut, vilka incitament talar för fortsatt uppgång?
Det är helt riktigt att vi haft en av de längsta uppgångarna på världens börser i mannaminne. Det borde i börstermer betyda att det är dags att gå åt andra hållet. Trots det tror väldigt många på en fortsatt uppgång. Hur är detta ens tänkbart?
Det finns en del starka faktorer som talar för fortsatt börsfest eller i alla fall försiktig börsuppgång:
- Världens räntor är så låga så att stora kapitalförvaltare måste söka sig till aktiemarknaden för att få någon avkastning. Många pensionsförvaltare, fonder och andra måste få avkastning vilket egentligen hänvisar alla dessa stora institutioner till aktiemarknaden. Det innebär visserligen en dopad aktiemarknad men utan alternativ så fungerar det.
- Världens siffror ser fortfarande ganska positiva ut, om än längden av uppgång (ca 10 år) skrämmer till försiktighet. Tillväxten väntas öka både 2020 och 2021, genomgående förväntan om högre tillväxt, vilket inte skulle tala för någon inbromsning i ekonomin, snarare tvärtom. Vad gäller Sverige förutspås tillväxten bli samma 2020, men öka 2021.
- Vad som ytterligare talar för tillväxt är centralbanksstimulanser samtidigt som vi saknar alternativ till placering, se punkten ovan.
- Om USA kan få till handelsavtalen med Kina och andra länder, kan detta ge stöd för en fortsatt uppgång. Alldeles nyligen twittrade Donal Trump om nära förestående handelsavtal med Kina och britterna har börjat få visshet i Brexitfrågan efter valet den 12 december, så nog finns det utrymme världen över som talar för en positiv syn. Vad aktiemarknader skyr är osäkerhet, och om några pusselbitar faller på plats kan ju världens börser få ytterligare näring.
- Det är även svårt att borste från valet i USA där det finns starka incitament för att driva ett positivt affärsklimat i syfte att vinna valet.
Men det finns också många som har negativ syn på börsutvecklingen:
- Inköpsindex, det berömda PMI spretar mer än vanligt. Sedan ca ett år har kurvorna på aktiemarknadens förväntningar på konjunkturläget och inköpschefernas uppfattning kraftigt ”gått isär”. Vi är ganska vana vid att de två kurvorna följts åt. ”Normalnivån” är ca 50, så vad vi kan se är att inköpscheferna framtidstro dalat något, inte mycket men ändå lite negativt medan investerarna är väldigt optimistiska.
- Bolagens vinster har inte skjutit i höjden, PE-talens nivå är ganska höga, många anser att de är ”tillräckligt höga”.
- Riskaptiten minskar, vi kan se att många börjar bli ”riskmedvetna” vilket självfallet inte är positivt för världens börser.
- Återigen det amerikanska valet och riksrätten för Trump. Konsekvenserna av den processen är svåra att förutsäga.
Lannebo Fonder
I detta nyhetsbrev har vi bjudit in Lannebo Fonder som gästskribent.
Vi får en inblick i hur förvaltaren Charlotta Faxén jobbar med sin fond Nordic Equities. Skälet till att bett just Lannebo beskriva sitt arbetssätt, är att de lyckats väldigt väl med sin fond Lannebo Småbolag. Här läser ni Charlotta Faxéns nyhetsbrev. Vi ser att vårt fondvalsverktyg, valt denna fond för Sverigeförvaltning hos många försäkringsbolag, så därför kommer du att nedan få en inblick i hur just Lannebo jobbar för val av aktier.
Investeringsfilosofi 2020
Vi har en lång tid pekat på småbolagsfonder som ”vinnare sett över tid”, och vi gör detta med ännu större självsäkerhet idag än tidigare. I vårt nyhetsbrev sommaren 2017 har vi jämfört svenska småbolagsfonder med Sverigeindex (vilket i sig är en tokig jämförelse men vi letar helt enkelt efter ”bäst avkastning”), vi gjorde en 5-årsöversikt som visade att ”den sämsta” småbolagsfonden hade gått upp ca 165% medan MSCI Sweden Net TR index gått upp ca 97,11%. Som kuriosa kan nämnas att den numera ganska kända gratisfonden Avanza Zero, under samma period gick upp 101,14%. Om vi drar ut grafen ytterligare, januari 2012 till idag och jämför utvecklingens storlek för småbolagsfonder och indexfonder med mycket låga avgifter kan vi helt enkelt se att småbolagsfonder är att föredra framför indexfonder. Det här är intressant med tanke på det fokus som just avgifter får generellt och inte minst i pressen. För dig som har lång förvaltningshorisont visar historien att småbolagsfonder ofta ger den bättre avkastningen.
Vårt budskap är att stanna upp en stund och titta objektivt på ”billiga indexfonder”. De har tveklöst vunnit medias hjärta och är ett enkelt val för den helt inaktive. För den som med minimal aktivitet istället vill se till avkastningen så behöver lägst avgift inte vara bäst. För dig med en lite längre tidshorisont ser småbolagsfonder ut att ge en väsentligen bättre avkastning. Några få nettoprocent extra ger en hel del utveckling med ränta på ränta effekt fram till pensionen.
När vi tittar på utvecklingen kan vi se att den som valt småbolagsfonder (svenska) har mer än fördubblat avkastningen jämfört med indexfonder sedan 2012-01 och det med samma risknivå. Vårt generella råd till dig med lång tidshorisont är således att inte välja indexfonder i alla fall inte utan att fundera igenom beslutet ordentligt.
Välj hellre småbolagsfonder om det är hög avkastning till rätt risk som är målet vilket det är för de flesta. Indexfonder är den enklaste vägen framåt för den som inte vill engagera sig. Vi förespråkar ju engagemang och vår mission är att göra det lättare och mer stimulerande att involvera sig i sin framtid. ’En kvart per kvartal’ är vad vi tycker de flesta borde ha som målbild för sin egen insats. Detr ger faktiskt dig ett gott hopp att minst dubblera avkastningen sett över ett decennium. Det enda som krävs är att historien upprepar sig vilket brukar ske i finansbranschen. Den kvarten du ger dig själv kan vara din bästa finansiella investering någonsin.
För att ta detta med indexfondernas popularitet en vända till. Det är lätt att se att indexfonder har vuxit dramatiskt. Det finns sifrror som visar att just indexförvaltning har tagit en mycket stor del av marknaden. En del pekar på att så stora flöden som 60% av all förvaltning nu finns i passiva instrument (indexliknande instrument, tex indexfonder), att 20% finns i systematisk förvaltning (algoritmstyrd förvaltning) medan slutligen ca 20% finns under aktivt förvaltade produkter.
Detta innebär ju samtidigt att stora delar av förvaltningen försvinner från ”aktiv förvaltning”, inte minst från småbolagsutvecklingen som vi ser som ytterst intressant när det gäller långsiktig pensionsförvaltning. Fokuseringen på indexfonder betyder att det nu är ett mindre inflöde av kapital till just mindre bolag. Trender kommer och går särskilt i finansbranschen. Om den nuvarande trenden bryts borde vi rimligen få se andra mönster, till exempel ett ökat intresse för just småbolagsfonder. Det skulle i så fall betyda att mer pengar ”strömmar” till småbolag och mindre till indexliknande förvaltning.
Det här är något för resultatorienterade pensionssparare att hålla ögonen på.
Kina är på väg in i världens finansiella ”finrum”
Kina börjar spela en större och större roll vilket kommer att förändra balansen i ett globalindex. Om vi blickar tillbaka har inte de inre kinesiska marknaderna varit tillgängliga för global handel utan först under senaste tid har öppnat möjligheten att ”komma åt de inre kinesiska marknaderna. Den här förändringen hade sin start i början av detta år men är långt ifrån avslutad. Innehavet MSCI index ökar från ca 5% upp till 20%. Förändringen är högst påtaglig och den här transformationen ökar naturligtvis aktiviteten vad avser aktiehandel i de kinesiska företagen.
Se nedan länken till Fidelitys internationella sida (därav engelskspråkig) där du kan fördjupa dig ganska mycket och få mer kunskap och insikt om den kinesiska marknaden. För att komma in på sidan måste du klicka ja i den informationsruta som dyker upp.
https://www.fidelity.se/Pages/2019-07-23-strong-for-china-investments-1567757375551
Om du börjar närma dig pension?
Är det så att du börjar se över din pensionsportfölj och förbereda den för uttag, kan det var idé att göra en analys. Möjligen ska risknivån på aktiemarknaden justeras men framförallt, börja planera uttagen och anpassa risken i dina fonder därefter. Vi ser att många av våra kunder har flera försäkringar. Tänk på att försöka lägga ett pussel av dina försäkringar genom att ”ta en eller flera försäkringar i taget” för uttag. Avgör hur mycket pengar du vill ha i pension utöver Allmän pension och förmånsbaserade (beloppsbestämda försäkringar som oftast finns i kollektivavtal), och därefter väljer du den dyraste och sämst avkastande försäkringen för uttag. Försök ”bli av med” de sämsta försäkringarna först (då tänker jag på dyrast och sämst avkastning). De försäkringar du har kvar som du väljer att inte lyfta, kan du då möjligen ha en annan risk på om du tex känner dig attraherad av aktiemarknaden. Det här synsättet ger dig möjlighet att både gasa och bromsa samtidigt. Således förespråkar vi att inte lyfta alla pensionsförsäkringar på en gång utan en i taget så långt det är möjligt.
Nästa år förändras även pensionsåldern för Allmän Pension. Detta drabbar alla som är födda 1959 och senare. Ny riktålder införs och tidigaste möjliga pensionsålder för uttag av den Allmänna Pensionen blir då 62 år (idag 61 år).
Man inför ett nytt begrepp, riktålder, dvs åldern för när man tidigast kan ta ut Allmän Pension eller få Garantipension. Det kommer att ske en koppling till medellivslängdens utveckling.
Lagen om anställningsskydd förändras samtidigt genom att du från nästa år har rätt att vara kvar till 68 års ålder (idag 67).Du kan läsa mer om detta via nedan länk:
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/om-pensionssystemet/hojd-pensionsalder-2020
”The Indicator”
Nedan finner du ”The Indicator”, som är en brittisk publikation. Old Mutual Life i England frågar de största europeiska aktörerna hur de ser på utvecklingen de närmaste 12 månaderna (november 2019). I vanlig ordning finns ingen exakt sanning, men kanske en ”indikation” i samlat format. Läs denna med ”brittiska ögon”, då den är skriven för just engelsmän.
God Jul och friskt och lyckligt 2020
vill vi önska alla våra kunder, samarbetspartners, leverantörer och kollegor.
Vi vet, att det finns barn och familjer som har det väldigt tufft, inte bara utomlands utan även i Sverige. De flesta av oss är lyckligt lottade, vi får fira jul med våra nära och kära, vi får fantastisk julmat, och julklappar i alla de former, men det finns familjer, med barn som måste vara på sjukhus, för behandlingar, ofta väldigt tuffa behandlingar även över julen.Istället för julkort och julklappar till våra kunder och leverantör, använder vi pengarna till att köpta de allra senaste elektroniska leksaker som går att få, till alla Ronald McDonald Hus i Sveroge för att de sjuka barnen ska få leka sig bort en stund från sin allvarliga situation. Vi vet att det skapar tillfredsställelse och ro hos både barn, syskon och inte minst föräldrar. Vad är inte bättre än att få se sitt barn njuta av lek, även om det är ett dataspel.
Till alla er familjer riktar vi en speciell hälsning i år, hos Ronald McDonald Hus i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm och Uppsala.