2018 blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, Något magiskt hände under året och nästan alla vise män missade sina mål, kristallkulorna visade fel bilder och avkastningskurvor började plötsligt dyka. Förväntade fortsatta uppgångar byttes mot nedgångar, en 10-årig trend har brutits och plötsligt måste vi vänja oss vid att tänka defensivt. Vi får alltid bråda dagar när julen närmar sig, och detta år ser vi fram emot att göra bokslut för att gå in i 2019 med nya tag.
I grunden vill vi vara positiva, men när vi har ett trist finansår att se tillbaka på, kan det vara skönt att stänga, avsluta och börja om igen, och hoppas att kurvorna börjar peka upp istället för ned. Dessvärre har höstmånaderna haft en negativ trend, och även början december har inletts i negativ riktning.
Hur kan vi förvänta oss att framtiden ser ut, upp, ned eller kanske bara sidledes?
Om vi tittar i backspegeln för en kort stund kan vi konstatera att:
1) med stor sannolikhet är sent inne i nu rådande konjunkturcykel som gör att nervositeten på alla olika marknader tilltar.
2) Investerare letar efter avkastning, det blir trängre och trängre i rummet för avkastning som även detta ökar nervositeten ytterligare.
3) Europa framstår som en trist marknad med ekonomisk utveckling som inte motsvarat förväntningarna. Till detta kommer alla funderingar om Brexit, Italiens negativa statsfinanser samt att ECB har slutat köpa statsobligationer.
4) Globalt har det handlat mycket om handelskriget mellan USA och Kina. Oljeprisfallet har också tolkats som en försvagad konjunktur. Att rekordlåg arbetslöshet råder, liksom fortsatt låga räntor skulle kunna tolkas som motsatsen. Ytterligare talar bra bolagsrapporter, bra balansräkningar och brist på arbetskraft för ett hyggligt 2019. Detta borde rimligen lyfta och förlänga nu rådande konjunkturvåg, men se upp, mycket kan hända på kort tid. Det är just de tvära kasten som kan få börser att dyka, liksom mixen av positiva och negativa signaler.
Trots tro om tillväxt i de flesta länder, trots förhoppningar om ökande företagsresultat, trots låga P/E-tal, trots Europapolitikers fantastiska förhandlingsförmåga och trots demokratiseringsvågen i mellanöstern, har det andra halvåret mestadels bjudit på negativa överraskningar.
Sverige och Europaindex har backat med ca 15% sedan 1 juni i år och det globala indexet har backat med ett par procent (mätt i svenska kronor). Det är verkligen skönt att vi fick en rekyl uppåt den andra adventsveckan med ca 10% positiv korrigering i Sverige, annars hade det varit på tok för bedrövligt. Vår förhoppning och önskan är att börja blicka framåt.